När Le Rhöne kom till Helsingfors

När Tina Tillander och Loïc Florentin träffades blev det snabbt uppenbart att deras respektive företag hade någonting gemensamt. Kärleken till hantverk, design och exklusiva kvalitetsprodukter hämtade Le Rhönes klockor till glogatan.

Le Rhöne är ett exklusivt klockmärke från Schweitz, ett land känt för att leverera världens bästa klockor. Från och med april i år finns Le Rhöne även i Helsingfors, i vitrinerna hos Atelier Torbjörn Tillander.

Bakom klockorna hittar vi Timo Rajakoski ja Loïc Florentin – vänner sedan skoltiden. Pojkarnas vägar korsades på 90-talet i Venezuela, där Timos finska och Loïcs franska föräldrar gjorde internationell karriär. För några år sedan bestämde sig barndomsvännerna att förverkliga sin långtida dröm om att grunda ett eget klockmärke.

Vi frågar Loïc, varför?

- Jag har själv under lång tid uppskattat och haft intresse för klockor av hög kvalitet, även jobbat inom branschen i några år. Le Rhöne föddes helt enkelt på grund av en inrotad passion för klockor och kvalitet.

Klockorna tillverkas från början till slut av världens bästa klocksmeder i Schweitz. Råvarorna väljs inte på basen av priset och klockarnas tillverkning tillåts ta tid. När det är frågan om klockor kan kvalitet också mätas i vikt, även den lättaste av Le Rhönes klockor väger över 200 g.

Le Rhönes hemstad är Geneve genom vilken floden med nästan samma namn - Le Rhône – löper.

- Vi ville addera något personligt till namnet och lade därför till två prickar ovanför o-bokstaven. Det samma upprepas i mitt förnamn och i Timos modersmål, finskan. Berättas Loïc när vi frågar honom om namnvalet.

När du är i jakt på en klocka som ingen annan har, välkommen till Atelier Torbjörn Tillander. De enda återförsäljarna utav Le Rhönes vackra klockor i Skandinavien och Norden.

Ett bevis på hur exklusiva och unika klockorna är har vi i modellen som heter Road Racer. Endast 69 stycken produceras per serie, och var och en av klockorna har i sig en liten bit från en Chevolet Camaron från 1969.

Le Rhöne finns till försäljning hos Atelier Torbjörn Tillander på Glogatan i Helsingfors. Varmt välkommen.